Articole

Cele mai scumpe ceasuri din lume vândute vreodată la licitație

Cele mai scumpe ceasuri din lume vândute vreodată la licitație

În lumea fascinantă a ceasurilor de lux , există opere de artă mecanice care transcend simpla măsurare a timpului. Aceste bijuterii mecanice reprezintă nu doar un simbol al statutului, ci și o declarație a gustului rafinat și a pasiunii pentru mecanica fină.

În acest articol, ne aventurăm în universul exclusivist al celor mai scumpe ceasuri din lume. Vom explora nu doar prețurile uluitoare, ci și tehnologia de vârf, materialele prețioase și, mai presus de toate, povestea și arta care stau în spatele acestor capodopere ceasornicărești. De la diamante la producții limitate și mecanisme de ceasuri complexe, aceste ceasuri de colecție sunt creații unice care iau viață în lumea în care timpul este prețuit mai presus de orice altceva.

Contextul pieței celor mai scumpe ceasuri

Contextul pieței ceasurilor este esențial pentru a înțelege cum și de ce unele ceasuri devin extrem de scumpe și căutate în rândul colecționarilor. În această lume selectă, exclusivitatea, tradiția și inovația se împletesc pentru a da naștere unor opere de artă mecanice.

Colecționarii și pasionații de ceasuri nu doar apreciază precizia și funcționalitatea acestor bijuterii, ci și istoria mărcilor, meșteșugul de excepție și detaliile meticuloase care însoțesc fiecare ceas de calitate. Concurența acerbă și dorința de a se evidenția în acest mediu competitiv împing producătorii să depășească limitele în ceea ce privește inovația și designul, creând astfel unele dintre cele mai scumpe și dorite ceasuri din lume.

 

Importanța și semnificația ceasurilor de brand

Importanța și semnificația ceasurilor depășesc cu mult simpla măsurare a timpului. Aceste opere de artă mecanice reprezintă simboluri ale rafinamentului, statusului și influenței. Pentru cei care le achiziționează, aceste tipuri de ceasuri devin moșteniri transmisibile de la o generație la alta, purtând cu ele nu doar valoarea financiară, ci și povestea unei pasiuni. Ele marchează momente importante din viața proprietarilor, fie că este vorba de o realizare profesională sau de o ocazie specială.

Mai mult decât atât, aceste ceasuri sunt uneori expresii ale inovației tehnologice și a meșteșugului deosebit, amintindu-ne că umanitatea este capabilă de creații remarcabile. Cu o atenție meticuloasă pentru detalii, de la mecanismele complexe până la materialele prețioase, aceste ceasuri strălucesc nu doar pe încheietură, ci și în inimile celor care le poartă, adăugând un strat suplimentar de profunzime și frumusețe în viața lor.

Top 15 cele mai scumpe ceasuri din lume

1. Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010

Patek Philippe a dezvăluit primul ceas Grandmaster Chime în 2014, ca parte a numeroaselor festivități prilejuite de aniversarea de 175 de ani a casei din Geneva. Referința care a făcut istorie la licitația Only Watch din Geneva din 2019 a fost o piesă unică, singurul Grandmaster Chime realizat vreodată din oțel inoxidabil; modelele Grandmaster Chime din colecția obișnuită Patek sunt toate realizate din metale prețioase.

Sursa foto: hodinkee.com

Ceasul este cel mai complicat ceas de mână Patek Philippe realizat vreodată (ceea ce îl deosebește de cel mai complicat ceas de buzunar al producătorului, detaliat mai jos), cu 20 de complicații, afișate pe două cadrane, unul negru de abanos, celălalt somon, pentru fiecare parte a carcasei pivotante și reversibile, cu laturile sale elaborate, cu motive guilloché.

Printre multitudinea de complicații se numără două premiere mondiale brevetate - o alarmă acustică care sună la o oră preprogramată și o repetitie la minut repetor care poate bate orala cerere - alături de Grande și Petite Sonnerie, faze lunare și un calendar perpetuu. În tradiția licitației bienale Only Watch, veniturile obținute din prețul record de 31 de milioane de dolari au fost alocate pentru cercetarea unui tratament pentru distrofia musculară Duchenne.

2. Patek Philippe Henry Graves Supercomplication Ref. 198.385

Henry Graves, Jr. a fost un bancher din New York și un pasionat colecționar de ceasuri care, conform legendei, a fost implicat într-o competiție cu magnatul James Ward Packard (de la Packard Motors) pentru a deveni proprietarul celui mai complicat ceas din lume. În 1933, ceasul comandat de Graves la Patek Philippe, denumit pe bună dreptate Henry Graves Supercomplication, a obținut această distincție cu cele 24 de complicații ale sale, spulberând cele 10 complicații ale ceasului pe care Patek îl făcuse pentru Packard în 1927.

Gama de funcții horologice încorporate în acest ceas de buzunar unic, din aur, include clopote Westminster, calendar perpetuu, orele de răsărit și apus de soare și o hartă celestiala a New York-ului, așa cum este văzut din apartamentul lui Graves de pe Fifth Avenue.

După ce Graves a murit în 1953, ceasul a schimbat de mai multe ori mâinile de-a lungul anilor și a fost scos pentru prima dată la licitație de Sotheby's în 1999, fiind cumpărat la prețul record de 11.002.500 de dolari de către șeicul Saud bin Mohammed Al Thani, membru al familiei regale din Qatar. După moartea acestuia, ceasul a fost scos din nou la licitație de Sotheby's în 2014, fiind vândut unui cumpărător anonim și doborând un alt record.

3. Rolex “Paul Newman” Daytona Ref. 6239

Legendarul actor și pasionat de sporturi cu motor Paul Newman a purtat un ceas de mână Rolex Daytona (Ref. 6239) foarte special și rar în timpul carierei sale de succes în curse, iar exemplarele acestui ceas, care a fost supranumit "Paul Newman Daytona", au fost printre cele mai valoroase ceasuri de pe piața secundară. Prin urmare, nu a fost o surpriză faptul că "Paul Newman" deținut efectiv de Paul Newman a avut un impact atât de cutremurător atunci când a fost scos la vânzare la New York, la 26 octombrie 2017.

Cronograful din oțel inoxidabil cu diametrul de 37 mm, cu cadranul său alb-deschis revelator, subcadranele negre contrastante și pista de minute, precum și bazel gravată cu scală tahimetrică, a fost un cadou pentru Newman de la soția sa, actrița Joanne Woodward, fundul carcasei sale fiind gravat cu o notă afectuoasă de precauție, "Drive Carefully - Me" (Condu cu grijă - Eu), o referire la începutul carierei de pilot de curse a lui Newman în acea perioadă. Achiziționat în 1968, ceasul a fost păstrat în familia Newman timp de aproape 50 de ani înainte de a fi trimis la licitație. La 17,75 milioane de dolari, modelul rămâne cel mai scump ceas Rolex vândut vreodată.

4. Patek Philippe Stainless Steel Ref. 1518

➡️ Vezi aici gama completă de ceasuri Patek Philippe și alege un model deosebit pentru orice ocazie

 5. Patek Philippe “Prince Mohammed Tewlik A. Toussou” Ref. 1518

Sursa foto: teddybaldassarre.com

6. Patek Philippe Gobbi Milan "Heures Universelles" Ref. 2523

Sursa foto: teddybaldassarre.com

7. Patek Philippe Two Crown Worldtime Ref. 2523 “Eurasia”

Sursa foto: hodinkee.com

8. Patek Philippe Stainless Steel Ref. 5016A-010

Sursa foto: watchesbysjx.com

9.Patek Philippe Nautilus Ref. 5711/1A-018 “Tiffany & Co.”

Patek Philippe a anunțat că renunță la modelul său megapopular Nautilus (Ref. 5711), declanșând o panică frenetică în rândul doritorilor de ceasuri și făcând, de fapt, ca exemplarele existente să fie și mai greu de găsit decât înainte.

Sursa foto: hodinkee.com

Cu toate acestea, într-un mod oarecum neașteptat, Patek a oferit modelului Nautilus un apel de cortină memorabil la sfârșitul anului 2021, producând o serie limitată de modele care urmau să fie comercializate exclusiv prin intermediul Tiffany & Co, partenerul de lungă durată al ceasornicarului în comerțul cu amănuntul din Statele Unite, și care purtau un cadran Tiffany Blue care a atras atenția.

Dintre cele 170 de piese, toate inscripționate cu o inscripție specială de aniversare a 170 de ani pe spatele carcasei și care au fost rapid achiziționate de cei mai devotați, conectați și cu buzunare adânci patroni ai Patek, o singură piesă a fost scoasă la licitație în decembrie 2021 și achiziționată pentru 6,5 milioane de dolari de către colecționarul Patek de lungă durată Zach Lu. Încasările din vânzarea de la sediul Phillips din New York au mers către Nature Conservancy.

10. Patek Philippe Titanium Ref. 5208T-010

Sursa foto: patek.com

11. Rolex Daytona Gold “Unicorn” Ref. 6265

Sursa foto: hodinkee.com

12. Patek Philippe Gold Chronograph Ref. 1527

Sursa foto: christies.com

13. Patek Philippe Worldtimer Guilloché Ref. 2523/1

14. Rolex “Paul Newman Big Red” Daytona Ref. 6263

La câțiva ani de la vânzarea record a casei Ref. 6239 Daytona, un alt ceas deținut și purtat de actorul/pilot de curse a fost scos la licitație, consemnat de proprietara sa, fiica lui Newman, Clea Newman Soderland. Așa-numitul "Big Red" Daytona, cumpărat de Joanne Woodward în 1983 și purtat de soțul ei până la moartea acestuia, în 2008, și-a primit porecla de la inscripția roșie "Daytona" de deasupra subcadranului de la ora 6, unul dintre cele trei registre albe de pe cadranul negru.

➡️ Descoperă oferta noastră pentru ceasuri Rolex și alege-ți un accesoriu unic care se potrivește stilului tău.

Produsele sa fie afisate sub forma de imagini precum in articolul:

Carcasa din oțel inoxidabil s-a remarcat prin împingătoarele de cronograf înșurubate, despre care se știe că Newman le lăsa frecvent deșurubate pentru a putea folosi rapid cronometrul pentru a cronometra tururile de cursă. Inscripția "Drive Carefully - Joanne" de pe fundul carcasei atestă preocuparea continuă a lui Woodward pentru siguranța actorului cu ochi albaștri pe circuitul de curse.

15. Philippe Dufour Grande et Petite Sonnerie No. 1

Ceasornicarul elvețian Philippe Dufour, creatorul primului ceas de mână Sonnerie și al primului ceas de mână cu dublă deschidere, este un membru al familiei regale a orologeriei independente, iar ceasurile de sub marca sa personală sunt cunoscute pentru sumele uriașe pe care le obține la licitație. Recordul mondial pentru cel mai scump ceas al unui producător independent vândut vreodată aparține ceasului de mână Grande et Petit Sonnerie No. 1 al lui Dufour, cu carcasă din aur galben.

Sursa foto: phillips.com

Ceasul, fabricat în 1992 și prevăzut cu o mișcare cu finisaje somptuoase, este o minune a miniaturizării, încorporând un mecanism complex de sonerie care bate orele și sferturile de oră în mod independent, mai degrabă decât la cerere, ca în cazul unui repetor de minute; mecanismul de batere poate fi reglat prin pârghii glisante în carcasa de 41 mm. Cadranul din email grand feu, cu cifre romane și cadranul solar pentru secundele mici, este clasic și elegant.

În încheiere, ceasurile pe care le-am explorat în acest articol nu sunt doar simple instrumente pentru măsurarea timpului. Ele reprezintă adevărate opere de artă, alcătuite cu migală de meșteri pricepuți, combinate cu inovația tehnică de ultimă oră. Aceste bijuterii mecanice încorporează istorii, tradiții și pasiuni, oferindu-le celor care le posedă un sentiment unic de conectare cu mecanismul timpului.

Aceste ceasuri nu sunt doar obiecte de lux, ci și investiții durabile. Pe măsură ce timpul trece, ele devin din ce în ce mai rare și valoroase, devenind astfel obiecte unice de colecție care transcend generațiile. Colecționarii de astăzi înțeleg că achiziționarea unui ceas nu este doar o investiție financiară, ci și una emoțională. Aceste capodopere ceasornicărești devin legate de amintiri și trăiri personale, adăugând un strat de valoare și semnificație în viața lor.

Pe măsură ce ne uităm la aceste cele mai scumpe ceasuri din lume, suntem martorii unei simbioze extraordinare între artă, tehnologie și valoare. Aceste capodopere nu doar că ne amintesc că timpul trece, ci și că frumusețea și inovația umană rămân veșnice. În final, ele încorporează esența a ceea ce înseamnă să apreciem timpul și frumusețea într-un mod cu adevărat excepțional.